Från Riksantikvarieämbetet

Vår fastighet är klassad som GRÖN av Riksantikvarieämbetet, vilket innebär att fastigheten anses vara särskilt värdefull enligt dem. Här nedan kan ni läsa en beskrivning och motivering till denna klassificering.


Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.


Urnan 11 består av ett flerbostadshus byggt vid slutet av 1970-talet i fem våningar vid Huvudstagatan i Huvudsta och ett mindre bostadshus i kvarterets norra del. Den vinkelbyggda större byggnaden, byggd mot söder, sluter tillsammans med det mindre huset det typiska stadskvarteret med befintlig 1950-talsbebyggelse. En sammanhängande större inre gård binder ihop byggnaderna. Den gemensamma och något kuperade gårdsytan har utformats med sittplatser och gräsytor och har berg i dagen samt en stor ek. Vid hus 1 finns en lekplats. För entréerna till de lägenheter med entré direkt från gården har en enskild yta med planteringslådor skapats. Ett valv leder ut mot Huvudstagatan. Hus 1 uppfördes samtidigt men har infogats i kvarterets norra del. Det sammanbyggdes med och anpassades till de äldre bredvidliggande husen och fick därför en annan utformning än det stora huset.


Husen är uppförda efter ritningar av det namnkunniga arkitektkontoret Boijsen & Efvergren. De två byggnaderna fick samma färgsättning i rött och vitt vilket betonade samhörigheten. Det lilla bostadshusets utformning är sparsmakad och anonym och är avsedd att inte störa gaturummets äldre bebyggelse. Det stora huset som upptar ungefär hälften av kvarterets yta i söder har en markerad gestaltning med en tydlighet som avviker. Det är en tidig representant för den arkitektur som blev vanligare de kommande åren efter – nytolkningen av storgårdskvarteret. Genom att förlägga alla entréer mot gården i ett sammanhållet bostadshus som omsluter en stor gemensam gård återupptog man en äldre idé om boendekvalitet. Här har denna tankegång genomförts med självsäkerhet och arkitektonisk ambition med den röda plåten och den vita fasadstenen som grundtema. Färgsättningen är central och bidrar starkt till arkitekturens verkshöjd. Intressant är också hur plananpassningen enkelt löstes med denna för tiden nya byggnadsstruktur. Byggnadernas ursprungliga arkitektur är helt oförändrad.


Alla förändringar av byggnaderna eller miljön kan inverka negativt på det kulturhistoriska värdet.